Všetko, čo ste chceli vedieť o čili: Aké sú jeho druhy a ako sa meria jeho pálivosť?
Čili je jedna z vecí, ktorá spoločnosť rozdeľuje na dva tábory. Jedni ho nedokážu vystáť, zatiaľ čo tí druhí mu postupne úplne prepadnú. Pokiaľ sa radíš do tej druhej skupiny, je dobré nielen vyskúšať čo najviac rozmanitých druhov, ale tiež sa o nich dozvedieť viac a stať sa nielen čili gurmánom, ale aj odborníkom!
Čili papričky patria do rodu Capsicum. Keby sme sa na tento rod pozreli okom botanika a pekne z výšky, zistíme, že čili sa v konečnom dôsledku geneticky podobá takým plodinám, ako je tabak alebo zemiaky.
5 najznámejších druhov čili papričiek
Svet čili je neuveriteľne bohatý na druhy a jednotlivé odrody. Preto sme si pre teba prichystali malý prelet svetom čili a jednotlivých papričiek. Iste už si počul o Habanero alebo Jalapene. Vedel si ale, že to sú iba dve odrody zo 4 000, ktoré sa vo svete čili nachádzajú?
Všeobecne potom môžeme povedať, že sa tieto čili papričky dajú rozdeliť do 5 skupín, ktoré si postupne predstavíme aj s tými najslávnejšími zástupcami. Si pripravený rozšíriť si obzory? Tak ideme na to.
1. Druh Capsicum Annuum
Tento druh môžeme preložiť ako paprika ročná. Ide o vôbec najrozšírenejší druh paprík. Najznámejším zástupcom je bezpochyby klasická sladká paprika. Ostatné odrody sa pohybujú na rôznych hraniciach pálivosti, ale spája ich charakteristická papriková vôňa a šťavnatá a pevná stavba plodov. Medzi zástupcov patria:
2. Druh Capsicum Chinense
Napriek svojmu názvu sú tieto papričky pestované na území strednej a južnej Ameriky a na priľahlých ostrovoch. Táto skupina čili sa vyznačuje vysokou pálivosťou a exotickou chuťou s tónmi najrôznejších druhov ovocia.
Pokiaľ sa teda práve chystáš do nejakej veľmi pálivej výzvy a paprička veľmi výrazne vonia, potom zrejme v ruke držíš niektorého zo zástupcov Capsicum Chinense! Najznámejšími zástupcami sú:
- Carolina Reaper,
- Trinidad Moruga Scorpion,
- Habanero,
- Naga Bhut Jolokia a ďalšie.
3. Druh Capsicum Frutescens
Zástupcov tohto druhu poznáš podľa toho, že drobné plody poväčšine rastú na kríkoch a sú nahustené na sebe. Okrem toho je ich špička orientovaná k nebu, nie dole k pôde. Najznámejšími zástupcami sú určite Tabasco, Peperoncini alebo Piri piri.
4. Druh Capsicium Baccatum
Tieto papričky sa vyznačujú špecifickou chuťou, ktorá v sebe nesie tóny orechov a tropického ovocia. Charakteristická je pre nich stredná pálivosť, ktorá je podobná ako pri Capsicium Annuum. Hlavným zástupcom tejto skupiny sú papričky Aji.
5. Druh Capsicium Pubescens
Čili tohto druhu sa vyznačuje miernou pálivosťou a špecifickým tvarom plodov. Ten je skôr guľovitý, a tak plody tejto papriky pripomínajú jablká alebo hrušky. Tento druh nie je v našich končinách príliš hojne zastúpený. Najznámejší zástupca je Rocoto.
Čo je Scovilleho stupnica pálivosti?
Scovilleho stupnica pálivosti je používaná ako nástroj na označenie pálivosti jednotlivých čili papričiek. Mernou jednotkou je SHU. Zavedená bola Wilburom Scovillom v roku 1912 a jeho postup na meranie pálivosti sa vo svete usadil až do súčasnosti.
Ako sa pálivosť čili papričiek určuje?
Samotné určovanie pálivosti a priraďovanie stupňov SHU je nasledovné: Vytvorí sa roztok z vybranej papričky, cukru a vody, ktorý je ďalej riedený vodou. Hneď ako je roztok nariedený natoľko, že pálivosť už nie je ďalej cítiť, určí sa miesto čili papriky na stupnici.
Pokiaľ dosahuje paprika hodnoty 2500 SHU, znamená to, že bol objem navýšený 2500x kým sa pálivosť úplne vytratila. V prípade Carolina Reaper bol zvýšený 2200000x.
V hlavnej úlohe látka menom kapsaicín
Kapsaicín je látka, ktorá sa stará o pálivosť paprík a práve jeho prítomnosť zohráva kľúčovú úlohu v určovaní pálivosti čili.
Rozšír svoje obzory
Po dnešku už vieš, ako sa čili papriky delia do skupín podľa svojho druhu a tiež to, ako sa určuje ich pálivosť. Pokiaľ sa považuješ za milovníka čili, mal by si nielen jednotlivé odrody čili poznať, ale aj vyskúšať ich nezameniteľnú chuť.
Naše čili produkty sú tu pre všetkých, ktorí chcú zažiť nezabudnuteľnú jazdu maximálnej pálivosti, ale aj pre tých, ktorí hľadajú iba ľahkú, ale napriek tomu výnimočnú pikantnosť. Takže prepoj nadobudnuté vedomosti s praxou a pusť sa do ochutnávania!