Poradíme Vám    a84ec0fc5d51c078f46594fb33d2fadd.svg  info@hot-chip.sk  6ee16dc5c90d821f24485f86bfdcdb0b.svg  +420 605 312 120 cz_flag.png CZ sk_small.png SK eng_flag.png EN de_flag.png DE

Stručná historie chilli

Čili si zamilovalo veľa ľudí. Len málo z nich ale pozná jeho bohatú históriu. Poďme si teda dať malú lekciu dejepisu a zemepisu v jednom. Kde sa čili vzalo? A ako sa z tohto kríka stala taká vyhľadávaná záležitosť?

Odkiaľ čili pochádza?

Kolískou čili je americký kontinent. Obľube sa tu tešilo už v roku 8000 pred Kristom, a to po celom území od Argentíny až po juh dnešných Spojených štátov amerických. Dlhú dobu boli tieto papričky svetu neznáme. Všetko sa ale zmenilo v 15. storočí, kedy bola Amerika objavená Krištofom Kolumbom.
 

Korenie nad zlato

V čase, keď Kolumbus objavil Nový svet, korenie bolo vo svete veľmi zriedkavé. Predovšetkým škorica a čierne korenie. Svojho času sa ich cena merala zlatom. Kolumba preto napadlo toto korenie hľadať na novo objavenom kontinente. Čo však našiel, bolo indiánmi milované čili.
Pomenovanie čili pepper vychádza zo skutočnosti, že drobné plody papričiek vtedy vizuálne aj chuťou veľmi pripomínali červené korenie.
Okrem jedinečnej chuti čili boli čoskoro popísané aj ich liečebné schopnosti.

 

 

Z okrasnej rastliny delikatesou

Práve pre svoj špecifický vzhľad bolo čili v Európe dlho považované za okrasný ker. Jeho výsadba prebiehala predovšetkým v okolí španielskych a portugalských kláštorov. A práve vďaka tomu padli drobné plody do oka miestnym mníchom, ktorí čili papričkami začali nahrádzať extrémne drahé a nedostupné korenie.

Rýchle rozšírenie čili papričiek

Po roku 1500 potom začal záujem o čili rapídne stúpať a táto paprička si postupne prerazila cestu do celého sveta. Španieli a Portugalci ju rozšírili do Číny, Indie, Pakistanu, Afriky, Thajska, Turecka, na Blízky východ a do celej Európy.

Jej stopy sa dali nájsť takmer po celom svete, a preto sa dlhý čas vôbec nedarilo určiť, kam korene čili siahajú a kto ju vo svete pestoval ako prvý.

 

Prečo sú čili papričky tak populárne?

Túto otázku si položilo už veľa ľudí a bohužiaľ ani odpoveď vedy nie je jednoznačná. Najrôznejšie jedlá si užívame pre ich chuť. Pálivosť však chuťou nie je. Rozhodne nie v rovnakom zmysle ako chuť sladká, slaná alebo kyslá.

Ľudia majú tendencie sa fixovať na veci, ktoré im primárne nelahodia. Príkladom môže byť napríklad káva. Avšak práve spomínaná káva alebo tabak obsahujú zložky, ktoré pôsobia závislosť. To kapsaicín (pálivá zložka papričiek) nevie. A preto je „závislosť“ na ňom taká zaujímavá.

Posúvanie hraníc

Najlogickejšou odpoveďou je tak skutočnosť, že ľudia radi prekonávajú hranice a vystavujú sa „hrôze“, ktorá im nemôže ublížiť. Skrátka a dobre, niekto miluje sledovanie hororov, niekto skáče s padákom, iní si zase radi užívajú spaľujúcu bolesť spôsobenú kapsaicínom, ktorá ich vlastne reálne neohrozuje.

 

Zamilujte si čili s HOT CHIP

Nech už čili miluješ z akéhokoľvek dôvodu, každý z nich je ten správny. Čili je skrátka jedinečnou ingredienciou. Dôkazom je aj to, ako postupne dobylo celý svet. My ho zbožňujeme tiež. Preto v našej ponuke nájdeš iba tie najlepšie odrody a špeciality.