Carolina Reaper

Nejpálivější paprička na světě

Carolina Reaper: Najpálivejšia paprička na svete

Čili papričky na seba berú celý rad podôb. Majú rôzne tvary, veľkosti aj farby. Líšia sa ale ešte jednou zásadnou vlastnosťou, a to stupňom ich pálivosti. Ak si milovník čili, veľmi dobre vieš, že medzi papričkami sa nájdu aj skutočné výzvy. Tou najväčšou z nich je Carolina Reaper. Ako veľmi vlastne páli? A kto jej v pálivosti šliape na päty? Na to sa spoločne pozrieme v dnešnom článku!

SHU

Pálivosť papričiek sa posudzuje podľa hodnoty na Scovilleho stupnici pálivosti. Tá sa meria v jednotkách SHU a zodpovedá množstvu kapsaicínu (pálivá zložka) v papričke. Ak sa budeme baviť o jasnom víťazovi v tejto kategórii, potom je ním jednoznačne paprička Carolina Reaper.

Názov: Carolina Reaper

Pálivosť 1 400 000 - 2 200 000 SHU

Druh: Capsicum chinense

Kde sa Carolina Reaper vzala?

Rovnako ako mnoho iných šampiónov v pálivosti ani Carolina Reaper nevznikla náhodou. Túto pálivú krásku svetu predstavil pestovateľ Ed Currie a vznikla skrížením dvoch veľmi silných čili hráčov:  Bhut Jolokia a červeného Habanera. Miesto jej zrodu je Južná Karolina.

 

Ed Currie sa dlhodobo zaujímal o domorodé kmene v rovníkovej oblasti. Zistil, že vo všeobecnosti konzumovali pomerne veľké množstvo čili a súčasne netrpeli rakovinou ani srdcovými chorobami. Či boli tieto informácie jeho hlavnou motiváciou na vyšľachtenie takto silnej papričky nevieme. Čo ale vieme, je, že doposiaľ nemá vo svete konkurenciu.

 

Pekelná držiteľka svetového rekordu

Od roku 2013 je Carolina Reaper uvedená v Guinessovej knihe rekordov ako tá najpálivejšia paprička sveta. Dosahuje hodnotu až 2 200 000 SHU a tým, ktorí sa ju odvážia ochutnať, dokáže prichystať nezabudnuteľnú jazdu.

A ako dlho taká jazda trvá? To je dosť individuálne. Ako príklad si ale môžeme uviesť muža menom Matt Gross, ktorý sa v roku 2014 rozhodol pokoriť svetový rekord a zjedol celkom tri tieto papričky. Podľa jeho slov to trvalo okolo 15 hodín, kým sa jeho telo zo zážitku úplne zotavilo.

Ak sa na Carolinu chystáš, ale oblieva ťa pot, keď ješ Jalapeňo, potom sa v tomto prípade priprav na celé potoky potu a sĺz. Carolina je totiž asi 300x pálivejšia.
 


Ako vyzerá a chutí pravé peklo

Carolinu spoznáš už na prvý pohľad. Je zhruba 3-5 cm široká a 5-8 cm dlhá. Jej povrch je nápadne zvrásnený a výrazne červený. Aby sa odlíšila od ostatných konkurentov, je vybavená výraznou špičkou, ktorá pripomína chvost škorpióna.
Ak miluješ výzvy a nebojíš sa veľmi silnej pálivosti, potom ťa možno zaujme, že Carolina Reaper má naozaj bohatú chuť. Zatiaľ čo bežný smrteľník sa bude pri jej konzumácii zvíjať v bolestiach, ty môžeš zacítiť tóny čokolády, škorice a čerešní.

Má Carolina Reaper konkurenciu?

Svet čili nikdy nespí a pestovatelia sa denne snažia prísť s novými hybridmi, ktorí by pokorili svetový rekord. Počas posledných piatich rokov sa objavili špekulácie o nových šampiónoch menom Dragon's Breath Pepper alebo Pepper X. Žiadne oficiálne testy alebo správy však porážku Carolina Reaper nepotvrdili a táto ostrá kráska si tak naďalej drží svoje prvenstvo.
Ak ale chceš skúsiť tie papričky, ktoré Caroline smelo konkurujú, potom by ti určite nemala ujsť Trinidad Moruga Scorpion alebo Naga Bhut Jolokia. A chodiť po ne nemusíš ďaleko. Obe totiž nájdeš v našej ponuke sušených papričiek.

 

Skúste Carolina Reaper s Hot Chip Challenge!

5x Challenge Tree Pack 2,8 g (7,9 €/ks)
49,50 € 39,50 €
-20 %
Zasadíme strom
Dárek zdarma
Doprava zdarma

Ak máš pocit, že zvládneš všetko a chceš pokoriť tú najväčšiu čili výzvu, potom to skús s Hot Chip Challenge! ostaneš pekelný balíček, ktorého súčasťou je chips práve z tejto najpálivejšej papričky sveta. Sám tak môžeš zistiť, ako páli svetový rekordér.

Do našej výzvy sa zapojilo už veľa odvážlivcov a ich videá môžeš nájsť na Instagrame pod hashtagom #HOTCHIPCHALLENGE. Pridaj sa k nim aj ty a zaži niečo, na čo nikdy nezabudneš.